Bilo jednom u Nizozemskoj…

Hoi! To znači „bok“ na nizozemskom. Budući da sam posjetila Nizozemsku već dva puta taj pozdrav čula sam često, a bila bi šteta da ga ne čujem još jednom. To se i dogodilo kada sam po treći put otputovala u Nizozemsku. Razlog puta trebao je biti koncert, koji je, nažalost, otkazan zbog pandemije, ali avionske karte bile su u mojim rukama i nisam ih se zbog otkazivanja koncerta htjela tako lako odreći pa sam iskoristila tu priliku i s prijateljicom i svojim tatom otišla u Nizozemsku na četiri dana.

Do Nizozemske smo putovali avionom iz Zagreba. To je bilo vrlo zanimljivo iskustvo, pogotovo zato što smo letjeli po noći. Bila sam te sreće da sam sjedila na mjestu pored prozora i mogla gledati razne osvijetljene gradove tijekom leta što je bilo baš čarobno. U Nizozemsku smo sletjeli kasno navečer na ogromni amsterdamski aerodrom te smo se odmah uputili na jednu od stanica na kojoj nas je dočekao jedan od mnogih vlakova koji su, uz bicikle, najbolja prijevozna sredstva u Nizozemskoj. Iz vlaka se uvijek može puno toga vidjeti od vjetrenjača do divovskih nebodera i trgovačkih centara tako da u kratkom vremenu možete reći da ste vidjeli „pola“ Nizozemske.

Ako planirate putovati u Nizozemsku, provjerite vremensku prognozu. Ako volite hladnoću i kišu, na nizozemsku klimu lako se naviknuti. Tako je bilo i tijekom mog cijelog putovanja. Budući da je za prvi dan bila najavljena kiša, uputili smo se u Delft, gradić koji je bio blizu mjesta gdje smo odsjeli. Prvo smo se uputili razgledati centar grada koji je, kao i većina Nizozemske, izgrađen na kanalima i prepun je razno ukrašenih mostića. Budući da smo kasno krenuli, većina trgovina je bila zatvorena, ali kada ste u Delftu uvijek možete pronaći barem jednu trgovinu s „delftsko plavim“ porculanom koja je otvorena. U tim trgovinama možete upoznati djelić nizozemske povijesti kroz razne oslikane porculanske suvenire.

Idući na redu na našem putovanju bio je Rotterdam. Ako više volite modernije gradove, Rotterdam je sigurno grad za vas. Rotterdam me svaki put iznenadi jer uvijek zaboravim veličinu i veliki broj nebodera koji se nalaze u njegovom centru. Vrijeme nije bilo na našoj strani te smo se zbog kiše uputili u muzej „Rotterdam ’40-’45 NOW“ koji nam je bolje približio priču o bombardiranju Rotterdama za vrijeme Drugog svjetskog rata. Muzej je bio prepun raznih stvari iz tog doba i budući da je jedan od modernijih muzeja, imali smo priliku prisustvovati na projekciji koja prikazuje bombardiranje tako da se posjetitelj osjeća kao da je i on tamo. Nakon kratkog posjeta muzeju, vratili smo se našem divljenju raznim građevinama u Rotterdamu te smo se uputili prema predivnoj rotterdamskoj luci koja je prepuna raznih povijesnih čamaca i brodova koje je uvijek zanimljivo razgledati pogotovo zato što je luka okružena raznim neboderima te se čini kao da ne pripada tamo.

Najpoznatiji, a i glavni grad Nizozemske je Amsterdam. Čim smo izašli iz zgrade kolodvora dočekao nas je predivan pogled na amsterdamske građevine, ali brzo sam bila smetena jer miris Amsterdama je sve samo ne ugodan, pogotovo u centru grada, ali to je zanemarivo budući da svakim korakom otkrivate nove poglede i građevine koje me uvijek zadive. Htjeli smo malo dublje istražiti grad pa smo se šetali po malim ulicama i parkovima, a ugođaju je pridonijelo i vrijeme zato što je kiša napokon prestala. Iako je Amsterdam najpoznatiji grad u Nizozemskoj, nije bila gužva te smo mogli slobodno i bez žurbe istraživati grad i sve njegove kanale.

Zadnji na našem popisu putovanja bio je Haag. Do Haaga smo išli vlakom, a vožnja je trajala vrlo kratko. Haag je jedan od najzanimljivijih gradova jer u njemu možete vidjeti spoj modernog i tradicionalnog. Zgrada do zgrade, jedna neboder, a druga starinska kuća. Uputili smo se prema Binnenhofu odnosno kompleksu zgrada nizozemskog parlamenta. Kompleks je bio u procesu renoviranja tako da su nas dočekale skele na zidovima, ali nismo dali da nas to obeshrabri te smo se uputili nekoliko koraka dalje do jezera Hofvijver koje leži pored samog kompleksa. Jezero je vrlo veliko i puno raznih životinja, pogotovo labuda i patki. Nakon još jednog razgledanja, dočekala nas je i zadnja vožnja vlakom do aerodroma te smo, da „ubijemo“ vrijeme, zadnji put prošetali po „Nizozemskoj“ odnosno po velikim i prenapučenim hodnicima aerodroma.

Matilda Hasenay, 4.a