Finsko putovanje

Moj prvi susret s pojmom Erasmus+ razmjena bio je davne 2019. godine, godina poznatija kao zadnja bez maski, distance i zabrane putovanja. Iako je Erasmus tijekom 2020. i prve polovice 2021. stavljen “na hold”, kao i svi ostali oblici putovanja, vratio se u 2022. jači nego prije. Ali, što je zapravo Erasmus?

Ajme i ja bih

Erasmus je vrlo kompleksan i širok pojam. Prilike koje su trenutno dostupne srednjoškolcima, razmjene mladih, jedan su od mnogo dijelova Erasmusa. Erasmus je EU-ov program kojim se podupiru obrazovanje, osposobljavanje, mladi i sport u Europi. Odnosno, EU vam financira sve troškove kako biste mogli putovati, upoznavati mlade iz drugih zemalja, unaprijediti sebe i na kraju sve što ste naučili vratiti u svoju lokalnu zajednicu kako bi i ona napredovala s vama. Međutim, jedno upozorenje, ako roditeljima kažete da ste na internetu našli izraz „svi troškovi pokriveni“, vjerojatno će misliti da ste „bezveze klikali i naišli na prevaru“. Smireno im objasnite da je to stvarno istina i da po Hrvatskoj postoje mnoge udruge koje se ovime bave. Svaki put kada razgovaram s nekim o ovoj temi, iduća rečenica bude: “Ajme ja bih to, ali kako, gdje, kada?”. Sve što trebate je pratiti stranice udruga. I ne, ne morate biti iz grada te udruge kako biste sudjelovali. Na Erasmus u Rumunjsku išla sam preko udruge iz Rijeke. Ipak, meni najdraže je otići na Erasmus s osječkom udrugom Kreaktiva, čija sam članica već 2-3 godine. Kreaktiva se, osim međunarodnim projektima, bavi raznim aktivnostima. Veliki fokus stavlja na lokalnu zajednicu i unaprijeđivanje iste, akcijama poput čišćenja Bajera, sadnje drveća, itd. Kreaktiva također provodi projekte i u samom Osijeku.

Upoznavanje raznih kultura i manjina

Posljednja razmjena na kojoj sam sudjelovala, zajedno s prijateljicom iz razreda Dorom Sudar, provodila se u Finskoj sredinom prosinca. Posjetili smo Helsinki, putovali vlakom na sjever Finske i tamo proveli idućih tjedan dana. Na projektu je sudjelovala i finska grupa, čiji su sudionici zapravo pripadnici manjina. Porijeklom Somalijci, Palestinci, Kurdi, pripadnici su kultura totalno različitih od naših. Upravo to činilo je projekt još zanimljivijim. Bili smo u mogućnosti naučiti toliko toga o kulturama s kojima nitko od nas do tada nije došao u izravan kontakt. Na radionicama događalo se da se njihovi stavovi uvelike razlikuju od naših i to nam je pomoglo da radimo na sebi, da poslušamo druge i pokušamo ih razumijeti. Osim radionica, proveli smo jedan dan skijajući, posjetili smo nacionalni park, finsku kotu, proveli vrijeme u šumi na -20 stupnjeva, te osjetili kako je to kada sunce izlazi u 10, a zalazi već u 14 sati. Posjetili smo i selo Djeda Mraza. Njemu smo predali pisma djece koja smo prije putovanja skupili u vrtićima Osijeka i okolice. Time smo djeci donijeli malo magije i veselja u božićno vrijeme.

Svi koji me poznaju, znaju da se sa svakog projekta vratim puna dojmova, novih priča, poznanstava i iskustava. I dan danas sam u kontaktu s prijateljima iz različitih zemalja, od Španjolske, Turske, pa do Litve i Latvije. Lijepo je znati da i ako se nađeš u drugoj zemlji, i tamo imaš nekoga svog. Također, zbog Erasmusa upoznala sam puno novih ljudi i u Osijeku, te postala član Kreativkine zajednice ljudi. Ako se itko dosad predomišljao hoće li sudjelovati na Erasmusu – do it!

Marija Ferčec, 4.b