Klasičarka pokorila umjetnički svijet

Bilo je potrebno 26 metara pamuka, nekoliko neprospavanih noći, dosta suza i izgubljenih živaca, ali trud se na kraju isplatio. Lara Kovačević, učenica 3.a razreda naše škole, svojom je haljinom inspiriranom Zvjezdanim stazama osvojila drugo mjesto na državnoj Domijadi i tako pokazala da se sve može kad se hoće.

„Haljinu sam dovršila u 5 ujutro, a u 7 ujutro smo išli na regionalnu Domijadu. Ravnateljica je to jutro došla do mene i pitala – Lara ideš li ti zapravo ili ne ideš?“ Unatoč tomu što su svi sumnjali u nju, Lara je uspjela. Dizajn haljine je smislila sama, ideja je bila da bude nešto futuristički, inspirirano Zvjezdanim stazama ili Zvjezdanim ratovima koje voli gledati. Dizajnirala ju je tri mjeseca, a zbog škole i učenja nije imala baš puno vremena, pa se nekad znalo dogoditi da radi cijeli dan i noć bez prestanka i onda ujutro ode u školu. Napravila ju je bez ičije pomoći, a koristila je 26 metara pamuka, bakrene cijevi od promjera 1 cm i pamučne trake. Sve je ručno izrađivala, koristeći umjetnost čvorova macrame. Inače na taj način radi nakit, no ona je vještinu odlučila dovesti na viši nivo i napraviti haljinu. To je posebno oduševilo žiri, koji nije vjerovao da je to uspjela sama napraviti.

„Par puta sam bila baš ljuta kad mi nije išao taj mornarski čvor, znala sam gubiti i pola sata na plakanje jer nisam htjela razočarati sebe, dom, svoju mentoricu… Htjela sam ići na tu Domijadu i predstaviti ono što ja mogu.“ Konkurencija je bila vrlo jaka. Svi koji su se natjecali u njenoj kategoriji, modni dizajn, išli su u umjetničke škole, pa je mislila da pored njih nema šanse. No kada je vidjela koliko je naspram njih uložila truda, nadala se da će ipak biti pri vrhu. Bila je jako iznenađena kada je na regionalnoj Domijadi osvojila prvo mjesto. „ Kada su rekli moje ime, mislila sam – samo hodaj ravno i nemoj pasti. Taj je osjećaj bio neopisiv jer sam bila prva koja ne ide u umjetničku školu, a osvojila je nagradu.“ Bilo je upitno hoće li ići na državno natjecanje. Nažalost, do kulture se ne drži kao do sporta pa država financira samo jednog, a kod njih su u domu pobijedile tri (keramika, modni dizajn i crtež), no zahvaljujući ravnateljici koja im je platila putovanje otišla je na natjecanje. Na kraju je na državnom natjecanju ostvarila zavidan rezultat osvojivši drugo mjesto.  Naša kreativka Lara veseli se novim izazovima, a jedan od njih je i novi projekt naše škole „Egipat“ za koji će izrađivati remenje i držače za cvijeće.  

Petra Mamić, 4.b